Ljubljana

Zmajevo mesto

 

Je politično, znanstveno in kulturno središče ter najpomembnejši gospodarski center Slovenije. V Ljubljani je pomembno trgovsko, poslovno, kongresno in sejemsko središče ter prometno, znanstveno in izobraževalno središče. Prebivalci in tudi številni obiskovalci pravijo, da je Ljubljana mesto po meri človeka.

V Ljubljani se staro ljubeznivo prepleta z novim in zdi se, da je zgodovina vseh petih tisočletij, kolikor je stara naselbina na tem mestu. V Ljubljani se vidijo sledovi vseh obdobij bogate zgodovine; zapuščino rimske Emone, nekdanje mestno jedro z renesančnimi baročnimi secesijskimi pročelji, okrašenimi portali, romantičnimi mostovi, ki krasijo reko Ljubljanico, vegastimi strehami in s parkom, ki sega globoko v naročje mesta.  

V mestu so se v zgodovini srečevale kulture vzhoda in zahoda, a tudi umetnostna pojmovanja Italije z estetiko kiparjev srednjeevropskih katedral. Mestu današnjo podobo deloma daje italijanski barok, deloma pa dobrih 200 let mlajša secesija, ki se odraža v slogu številnih zgrad, postavljenih takoj po potresu leta 1895.

Sodobni Ljubljani je v prvi polovici 20. stoletja vtisnil močan osebni arhitektonski pečat velik evropski arhitekt Jože Plečnik.

 

Oglejte si Tromostovje in Prešernov trg!

 

Ljubljana je tudi mesto kulture. Ima številna gledališča, muzeje in galerije, ponaša pa se tudi z eno najstarejših filharmonij v svetu. Že na samem začetku 18. stoletja, leta 1701 je bila ustanovljena Academia philharmonicorum. Gre za prvo glasbeno združenje v Sloveniji, ki je načrtno razvijalo glasbo baroka.

Kultura je za Ljubljančane način življenja in mišljenja ter del vsakdana. Vsako leto se zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev, med katerimi je več kot 10 mednarodnih festivalov, ker nastopajo vrhunski glasbeniki, gledališki in likovni ustvarjalci ter alternativni in avantgardni umetniki.

V toplejših mesecih številne kavarniške mizice in stoli napolnijo obrežje Ljubljanice ter trge starega mestnega jedra. V bližini je tudi znamenita ljubljanska tržnica in nedeljski bolšji sejem. Prvi vtis, ki ga obiskovalec dobi v Ljubljani je, da je izredno mlado mesto, saj mu poseben utrip daje veliko število študentov.

 

Predlagamo da si sami ustvarite vašo dogodivščino, te točke naj bodo samo v oporo!